0-keyvisual.jpg

Wettbewerb Thomas-Wimmer-Ring

Closed realisation competition

The new urban garden

Residents often connote the appearance of traffic infrastructures negative. While their necessarity will normally be accepted, the people concerned complain about, or even fight against them for their visual impact and immission rates to the environment. If a new structure is to be integrated in an established urban setting great care is essential. At best, additional free space can be generated by transferring the building underneath the surface.
Yet, building the basement garage at the Thomas-Wimmer-Ring between Isartorplatz and Maximilianstraße, yields the potential to create a new small, but green park. Underneath the green surface there will be room for up to 530 vehicles, distributed on three levels. After the construction is completed there will be an opulent urban garden instead of green just accompanying the traffic. The access with swaying ramp structures, performing as sculptural elements, will be a distinctive mark of the site and its garden. At the same time, the view to Maximilianstraße and Isartor is preserved. The gently undulating construction build of bright tile masonry is a reminiscence to the site’s past, the formerly forefront of the wall enclosing the historic city center. Due to their greened upper surface the enclosures seem to be part of the urban garden. Furthermore, they create a characteristic distinguishing mark for all passengers, whether motorised or not. These significant features, easily detectable at day and night, help to minimise traffic by avoiding extra ways for searching. And access is simple in each direction. Pedestrians and cyclists get appropriate areas and routes at surface level, without crossing the access ways to the garage. A rich offering of seating accommodations creates oases with a high quality to stay and enjoy the new garden. Pedestrians can chose their individual route via the park. Knöbelstraße is integrated in the overall concept as a traffic calmed area, still functioning as infrastructure for fire service and delivery. The demanded 37 parking spaces are also offered here. The area in front of the Maxforum is upgraded due to its new design with paved and green areas and seating elements. The parking area for tourist buses remains at its previous position.
The design concept generally offers the possibility to enlarge the park by reducing the traffic lines of the Thomas-Wimmer-Ring to four instead of six.
 

Access and exit

At the four corners of the basement garage, main stairs combined with lucent elevators lead to the surface. The both necessary emergency exits are related to the ramp structures. Three entries are located within the park, the fourth leads directly to Hildegardstraße, respectively Maximiliansstraße. Thus every user of the underground parking is able to reach his destination in the shortest distance. Favoured materials are glass combined with CNC-laser-technology cut steel for vertical elements, and noise absorbing elements combined with a green roof for horizontal structures. Analog to the ramp structures all the pedestal elements of the staircases and elevators get a revetment of bright tiles. The steel cut-out structure is inspired from the natural patterns of tree barks.
 

Pedestrian underpass

Pedestrians can traverse the Thomas-Wimmer-Ring in a new, bright and barrier-free underpass at the south side of the underground parking. As transparent as possible, the underpass floats freely through the underground structure of the garage. Glazed walls allow to look insight the basement garage’s first level. As an effect, besides more luminance, most notably the sense of security is distinctly increased.
 

Vegetation concept

The new urban garden is characterised from a planting concept matching locational factors, featuring varied displays throughout the year. A wide range of flower colours and forms, foliage structures and textures allow to experience the change of seasons, but at the same time combines robust and durable, well proven species. A dynamic development process is part of the planting concept encouraging a low-maintenance level. The planting consists of two layers, a perennial mixed planting at ground floor and, in parts, a loose tree canopy above it. Embedded in a basic structure of ornamental grasses, early bulbs like crocuses and daffodils start in spring, perennials like daylilies, cranesbil and coneflowers continue during summer until autumn. Proved tree species for inner city climates of medium size, white-flowering Yoshino cherries (Prunus yedoensis) for instance, are distributed loosely around the park, completing the planting with their flowering aspects and autumn colours as well as spending delightful shade.
 

  • Location:

    Munich

  • Awarding Authority:

    Wöhr + Bauer HTW GmbH & Co. KG, Munich

  • Architects:

    Hild und K, Munich

  • Period of planning:

    2013–14

  • Prize:

    2nd Prize

  • 1-lageplan.jpg
  • 2-perspektive.jpg
  • 4-perspektive.jpg
  • 5-detail.jpg
  • 6-detail.jpg
  • 7-querschnitt.jpg

Keller Damm Kollegen GmbH
Landschaftsarchitekten Stadtplaner
Prof. Regine Keller, Franz Damm

Lothstraße 19
80797 München

Tel. 089 248 83 83-0
Fax 089 248 83 83-99
info@keller-damm-kollegen.de

Geschäftsführer Regine Keller, Franz Damm
Amtsgericht München - HRB 193687

Alle Rechte vorbehalten
© 2018