00-keyvisual.jpg

Siemens Headquarters

Invited competition

The essential challenge is to develop a strategy for integrating the large scale volume of the new headquarters into the existing urban structure. The site is highly affected by the interface of the historically grown city center and the stringent grid of the Maxvorstadt, which is dating back to the phase of urban expansion during the "Gründerzeit" era. The obvious conflict between the representative, peaceful Wittelsbacherplatz in the East and the busy, highly traffic influenced and spacious axis Oskar-von-Miller-Ring in the West is a main characteristic of the area. A central question is, how the new headquarters with its exposed setting will interact with its surroundings - the historic square-ensemble, the neighbouring buildings varying in height and cubature, the partly very narrow streets.

The aim is to develop the new headquarters as a prominent, independent ensemble, and, although having a modern and forward-looking appearance, nevertheless respecting the historical complex at the Wittelsbacherplatz without destroying its delicate balance. The provided spatial structure as well as the technical facilities are set to fulfil Siemens demand of a groundbreaking architectural solution.

By integrating the existing historic buildings at the Wittelsbacherplatz self-evidently and even emphasising their special position, a structural unity is created. The square in east-west direction links the public spaces of the site, creating a direct spatial relation between the main entrance at the Palais Ludwig Ferdinand and the new reception area at the Oskar-von-Miller-Ring in the West.

By using the same paving (Grauwacke) in the whole area, a homogenous image is created. Some special places are accentuated by a different treatment of the stones surface, generating a subtle ornament. Honey locust (Robinia pseudoacacia) accompanies the pedestrian areas of  Finken- and Jägerstraße. The linking alleys are structured by Hackberries (Celtis australis), also sheltering the bicycle parking spaces with their canopy.

Seatings, composed of roughcast glass, structure the whole area and serve as illumination for the underneath rooms as well as for the underground parking. In-ground luminaries of varying sizes are distributed netlike throughout the site, creating a very unique atmosphere and special identity. An open lawn instead of the existing shrubbery at the tree-lined forecourt Finkenstraße will enlighten the small square. By extending the illumination concept to this area, the two spaces will be interlinked to one.

A generous perron will connect the elevated Casinohof with ground-floor level. Dove trees (Davidia involucrata) are providing dappled shape here.
The Konferenzhof will be planted with European Aspen (Populus tremula) and woodland grasses, shielding the conference rooms from the cafeteria seating area.

 

  • Location:

    Wittelsbacherplatz Munich

  • Initiator:

    Siemens real estate GmbH & Co OHG

  • Architect:

    Auer + Weber + Assoziierte, Munich

  • Competition:

    2011

  • Prize:

    3rd prize

  • 2-siemens.jpg
  • 3-siemens.jpg
  • 4-siemens.jpg
  • 5-siemens.jpg

Keller Damm Kollegen GmbH
Landschaftsarchitekten Stadtplaner
Prof. Regine Keller, Franz Damm

Lothstraße 19
80797 München

Tel. 089 248 83 83-0
Fax 089 248 83 83-99
info@keller-damm-kollegen.de

Geschäftsführer Regine Keller, Franz Damm
Amtsgericht München - HRB 193687

Alle Rechte vorbehalten
© 2018