00-keyvisual.jpg

Gleisharfe Neuaubin

Urban and landscape planning ideas-competition

Location

The new urban district is situated in the western part of the compressed settlement area of the city. It is surrounded by very heterogeneous structures concerning function, scale and typology. Further compressed spaces in the urban complex are created through the existing neighbourhood with Neuaubing or are evolving neighbourhood with Freiham. This will be adapted as a standard of density for the new district.
The location of the track harp is introduced as an urban space into the consciousness of the city. The marginalising of the former use as fanned rail body gives way to a new wrapping of an independent spatial structure in the surrounding green.
Dense green structures and biotopes in the east and north-west, the existing railway in the north as well as the far staggered listed halls for the future commercial use in the south in combination with the historic "Eisenbahnerhäuser" are creating the impression of an autonomous urban unit. In the project the specific quality of this historical place remains noticeable as part of the phenomenon "Eisenbahn“.

Urban space

The redesigned John-Curr-Platz (he is the inventor of the railway switch) at the station Neuaubing generates an adequate entrée to the surrounding urban function of markets, traveling, existing districts Aubing, Neuaubing and the newly created district of the competition area.
The newly published site interprets existing spatial factors of the track harp. It creates urban spaces that generate their characteristics derived from the qualities of the location. This includes the gat as well-defined entrance, the accompanying while confining wall, the expanding space from the gate to the halls, the space limiting tree-borders and the leadership of movement along the track of the old track body.
The traffic demands of the neighbourhood creates a defined entrance as well as an exit-point to the new district. This functional demands are still marked through the historic gate of the track harp in the north-west. Guided by the northern wall, the urban spaces of the district fan in a very independent organisation to cascade consecutive railway-switch spaces.
By gathering the directions of the marks curved spaces occur and grant a areal closeness despite of its linear candidness. The inner spaces are completed visually but fade as a flowing continuum into one another.
They form a space harp. This space harp leads into a connecting grove along the existing hall, that acts as a space of recreation and exchange for the two neighbourhoods. At the same time, it acts as an effective buffer to absorb the expected noise levels of the industrial use.

Buildings

Inside the structure of the space harp, distict urban areas with defined address education are created along the public roads and pathways as well as a proper orientation.
The urban spatial impression of the Raumharfe clarifies situationally through offsets of individual buildings, as well as custom developed building heights. Eight-storey peak buildings at the entrance of the district, to the extended urban area of the tree grove, towards the historic halls as well as a spatial connecting point to the existing railway buildings define prominent places in the structure. Arranged to this, five and six-storey buildings develop on the inside and define the switch areas. Four-storey buildings distend in between as standard typology. On the eastern and north-western borders of the arrangement, three-storey row houses are set as a complementing offer. Several home typologies, apartment sizes, developing sizes (part of a string, whole string, more strings) models of development (developers cooperatives, assemblies) and the different delivery models (EOF, München Modell) can be combined within the individual strings in appropriate combinations and cuts. In the north of the space harp a small shop unit is formed as a café and defines a busy square as an entrance to the residential area. The other required public uses of the day care centres are situated in the south of the district.
The private green spaces of the buildings are located atop the one side oriented underground parking, which house the required amount of parking lots. The access roads are oriented to the street space. The switch areas remain free of motorised traffic and take only part of the required visitor parking spaces.
Between the buildings there are busy rooms, occupied by roads and also more quiet rooms that are defined by public and private green as well as walk and bicycle paths.

Green space

The overall architectural composition is formed of the existing forest-like wood-strips in the east and north-west. A tree-roof made of pine and oak tree dominates the southern green connection and closes the space. At the same time the grove forms the transition and the connection to the Boulevard deer Kunst und des Handwerks, which is situated in front of the commercial used halls and is dedicated to the typical road games.
Within the quarter, curved rows of trees such as cherry, rowan, service tree or aspen form the appearance of the landscape and underline the urban structure by their concave and convex layout. The rows of trees are swapping with the southern tree-roof and are complemented by new single trees or smaller groups.
A narrow, slightly elevated guided path limits the habitat and networking zone and signals the need for protection of adjacent areas. The private garden areas allow for a north-south-facing throughway and allow alternative routes to the public green spaces with their recreational and play areas. Attached to the route layout, garden boxes enable horticulture that is independent from the balcony and terrace.
The public road space is not only for traffic use. Widenings, alcoves or the shaping of a complete exploitation meadow allow for different sojourn and playing areas. Functional limitations of a possible development on the John-Curr-Platz, which are given by the rails field of view that are to be kept free, require a process-oriented approach to the space development.
With projected development tools (planting troughs, foundations, …) the anticipated spatialized usages are previously mapped and partially set as uses. In the further course of the traffic-related development, the monitoring can take place in a part of the newly created building south of the railway track.
Then bicycles and waiting people are under a roof and the tree structure between the protected mulberry trees in the east and the existing maple floor in the west of the square can be closed. From John-Curr-Platz access is given to the new neighbourhood.

Mobility

The district is equipped with the S-Bahn station Neuaubing, close to the A96 and A99 and so has avery good regional and national transport link.
The internal exploitation is happening exclusively from the north. It is possible to have the private Papinstrasse as an additional valving exploitation to the district at any point of time in the future.
The Centa-Hafenbrädl-Strasse is only used to access the parking of the ESV sports grounds. A connection between Freiham with the new living area is excluded.
The areas for the various routes are formally enrolled freely oscillating between the buildings. They run through the area from the gate to the tree grove, where they are taken by a rotating road-loop.
Two north-south-facing public roads unlock the buildings and the parking lots in the underground parkings. Paved areas on both sides of the buildings grant a positioning of ladders to the strings in case of a fire.
The walkable network within the quarter, the development for cyclists and and the closely connection of the different strings with the tree-grove is ascribed a special importance. Existing cycling connections are either attached to the district or bypassed. North of the area the existing cycle track is continued and connected with the inner cycle tracks of the district. The cycling tracks are predominantly separated of the road space and situated in the public greened areas.

Energy

The loss of heat is reduced due to the compact urban settlement of the space harp. Furthermore a efficient hauling of the public main supply grid is achieved. The setting of the single uses in the urban design enables a supply adapter to the different necessities. In addition, a core concept of the energy heat supply concept of the new district - besides constructive heat protection - is the use of climate positive geothermal heat by the geothermal plant of Freiham. The deep geothermal ensures virtually CO2-free heat supply. With the size of the area it seems possible to produce the supply by a combined heat and power plant (CHP).
The polygonal strings mostly lead to a south-facing of the buildings. The buildings and peak-buildings are arranged in a way that reduces shading to a minimum. The roofs are seen as flat-roofs. This gives the possibilities for either intensive or extensive greening or even photovoltaic.

  • Location:

    Munich

  • Client:

    gurelis Real Estate GmbH & Co. KG

  • Architect:

    Palais Mai Architekts, Munich

  • Period of planning:

    2012

  • Prize:

    3rd Prize

  • 01-schwarzplan.jpg
  • 02-gruenstruktur.jpg
  • 03-mobilitaet.jpg
  • 04-modell.jpg
  • 05-perspektive1.jpg
  • 06-perspektive3.jpg
  • 07-schnitt.jpg
  • 08-lageplan.jpg

Keller Damm Kollegen GmbH
Landschaftsarchitekten Stadtplaner
Prof. Regine Keller, Franz Damm

Lothstraße 19
80797 München

Tel. 089 248 83 83-0
Fax 089 248 83 83-99
info@keller-damm-kollegen.de

Geschäftsführer Regine Keller, Franz Damm
Amtsgericht München - HRB 193687

Alle Rechte vorbehalten
© 2018